Kruszę suche wypieki i w 10 minut robię kremowy deser. To mój przepis na ostatnią chwilę
Uwielbiam jogurt kokosowy za lekki smak i brak laktozy. To idealny składnik szybkich deserów, zwłaszcza podawanych w szklaneczkach. Wystarczy nałożyć go na przemian z warstwami ciasteczek, by w kilka chwil mieć pyszną słodką przekąskę.
Jak zrobić warstwowy deser kakaowo-kokosowy?
Przygotowuję go z naturalnym jogurtem kokosowym o niskiej zawartości tłuszczu, która wynosi około 5 procent. To popularna wersja dostępna w małych kubeczkach nawet w dyskontach. Jest tak pyszny, że z niczym go nie mieszam.
Warstwy jogurtu przekładam masą z ciasteczek kakaowych bez cukru, ale gdy tylko mam okazję, zastępuję je domowym piernikiem. Okruchy łączę z olejem kokosowym, który dodatkowo wzbogaca aromat deseru. Dokładam też kakao i wodę kokosową lub napój roślinny, jeśli nie z kokosa, to zwykle migdałowy. Dekoracją każdej porcji jest starta czekolada.
Przepis: Warstwowy deser kakaowo-kokosowy
Szybki deser bez pieczenia ze zdrowych składników.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 600 g naturalnego jogurtu kokosowego (4 opakowania)
- 3 kostki gorzkiej czekolady 70% kakao
- 150 g ciastek kakaowych bez cukru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki wody kokosowej lub napoju roślinnego
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekRozpuść olej kokosowy. Pokrusz drobno ciastka, połącz z kakao i dodaj olej. Dokładnie wymieszaj, po czym wlewaj po łyżce płyn, żeby otrzymać wilgotne okruchy.
- Układanie deseruRozstaw na stole 6 szklaneczek. Nałóż do każdej po kopiastej łyżce jogurtu. Na wierzch nałóż ciasteczka, by zużyć połowę ich ilości. Przykryj je kolejną porcją jogurtu i resztą ciastek, a na koniec nałóż pozostały jogurt. Przed podaniem posyp deser z wierzchu drobno startą czekoladą.
Warstwowy deser kakaowo-kokosowy – wskazówki
Ten deser jest mało słodki, ale można przyrządzić go w bogatszej wersji. Zamiast jednak sypać zwykły kryształ czy lać do ciastek syrop z agawy, sięgam po cukier kokosowy i mieszam go z jogurtem. Wystarczy łyżka na opakowanie, czyli w sumie 4 łyżki tego słodziwa na ilość z przepisu, by zmienić go w pyszny krem o karmelowym smaku. Porcja dostarcza wtedy o 30 kalorii więcej.
Do tej słodkiej przekąski można wykorzystać inne ciastka, na przykład bez mleka i jajek, by cały deser był roślinny. Sprawdzą się ponadto te owsiane, herbatniki maślane czy pierniczki bez lukru. W okresie świątecznym oprócz suchych resztek domowego piernika zużywam w ten sposób także kawałki murzynka, keksu czy babki. Aby były ciemniejsze, dosypuję więcej kakao.
Całość można przygotować również z klasycznych produktów. Zamiast jogurtu kokosowego trzeba wtedy wybrać ten krowi, olej kokosowy zastąpić masłem, natomiast jako płynu do zmiękczenia okruchów użyć zwykłego mleka.