Kruszę suche wypieki i w 10 minut robię kremowy deser. To mój przepis na ostatnią chwilę

Dodano:
Warstwowy deser w szklance Źródło: Shutterstock / Olga Leschenko
Pyszny kremowy deser robię w dziesięć minut z gotowych składników. Jogurt kokosowy i ciasteczka zawsze mam w domu, a w sezonie świątecznym zużywam w ten sposób niezjedzone wypieki.

Uwielbiam jogurt kokosowy za lekki smak i brak laktozy. To idealny składnik szybkich deserów, zwłaszcza podawanych w szklaneczkach. Wystarczy nałożyć go na przemian z warstwami ciasteczek, by w kilka chwil mieć pyszną słodką przekąskę.

Jak zrobić warstwowy deser kakaowo-kokosowy?

Przygotowuję go z naturalnym jogurtem kokosowym o niskiej zawartości tłuszczu, która wynosi około 5 procent. To popularna wersja dostępna w małych kubeczkach nawet w dyskontach. Jest tak pyszny, że z niczym go nie mieszam.

Warstwy jogurtu przekładam masą z ciasteczek kakaowych bez cukru, ale gdy tylko mam okazję, zastępuję je domowym piernikiem. Okruchy łączę z olejem kokosowym, który dodatkowo wzbogaca aromat deseru. Dokładam też kakao i wodę kokosową lub napój roślinny, jeśli nie z kokosa, to zwykle migdałowy. Dekoracją każdej porcji jest starta czekolada.

Przepis: Warstwowy deser kakaowo-kokosowy

Szybki deser bez pieczenia ze zdrowych składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g naturalnego jogurtu kokosowego (4 opakowania)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 150 g ciastek kakaowych bez cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki wody kokosowej lub napoju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastekRozpuść olej kokosowy. Pokrusz drobno ciastka, połącz z kakao i dodaj olej. Dokładnie wymieszaj, po czym wlewaj po łyżce płyn, żeby otrzymać wilgotne okruchy.
  2. Układanie deseruRozstaw na stole 6 szklaneczek. Nałóż do każdej po kopiastej łyżce jogurtu. Na wierzch nałóż ciasteczka, by zużyć połowę ich ilości. Przykryj je kolejną porcją jogurtu i resztą ciastek, a na koniec nałóż pozostały jogurt. Przed podaniem posyp deser z wierzchu drobno startą czekoladą.

Warstwowy deser kakaowo-kokosowy – wskazówki

Ten deser jest mało słodki, ale można przyrządzić go w bogatszej wersji. Zamiast jednak sypać zwykły kryształ czy lać do ciastek syrop z agawy, sięgam po cukier kokosowy i mieszam go z jogurtem. Wystarczy łyżka na opakowanie, czyli w sumie 4 łyżki tego słodziwa na ilość z przepisu, by zmienić go w pyszny krem o karmelowym smaku. Porcja dostarcza wtedy o 30 kalorii więcej.

Do tej słodkiej przekąski można wykorzystać inne ciastka, na przykład bez mleka i jajek, by cały deser był roślinny. Sprawdzą się ponadto te owsiane, herbatniki maślane czy pierniczki bez lukru. W okresie świątecznym oprócz suchych resztek domowego piernika zużywam w ten sposób także kawałki murzynka, keksu czy babki. Aby były ciemniejsze, dosypuję więcej kakao.

Całość można przygotować również z klasycznych produktów. Zamiast jogurtu kokosowego trzeba wtedy wybrać ten krowi, olej kokosowy zastąpić masłem, natomiast jako płynu do zmiękczenia okruchów użyć zwykłego mleka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...